Kulinarne zgierzan blogowanie

Wnioskodawca: Magdalena Ziemiańska – Miejski Ośrodek Kultury Zgierz

Partnerzy projektu: Muzeum Miasta Zgierza, Szkoła Podstawowa nr 4 w Zgierzu, Szkoła Podstawowa nr 11, Stowarzyszenie EZG

Opis projektu: Zadanie polegało na stworzeniu bloga kulinarnego, którego autorami są zgierzanie – w ramach projektu młodzież ucząca się w starszych klasach szkół podstawowych, a później wszyscy chętni, niezależnie od wieku. Blog będzie miał ważną funkcję i odniesienie historyczne. W roku 2021, w którym Zgierz obchodzi rocznicę 200-lecia podpisania Umowy Zgierskiej (która dała początek rozwojowi przemysłowemu miasta), stworzony zostanie serwis zawierający zestaw potraw inspirowany lokalną kuchnią z XIX i XX wieku. Realizacja będzie polegała na zapoznaniu się przez młodzież z książkami kucharskimi dostępnymi w Muzeum Miasta Zgierza, wyszukaniu potraw z omawianego okresu, również z czasów działania największych zakładów zgierskich, gdy potrawy przyrządzane przez robotników musiały być tanie i dostarczające odpowiednią ilość energii. W kolejnej części realizacji zadania młodzież będzie musiała ugotować potrawy wg starego przepisu, a następnie dokonać modyfikacji w taki sposób, by przepis końcowy stanowił uwspółcześnioną wersję zgierskiej kuchni. Zanim przepis pojawi się na blogu uczestnikom zaproponowane zostaną dodatkowe warsztaty przygotowujące do pracy.

Miejsce realizacji: Zgierz

Okres realizacji: 3 września – 8 października 2021 r.
Przebieg
Realizacja projektu odbywa się w bardzo krótkim czasie. Ze względów organizacyjnych trzeba było poczekać na rozpoczęcie roku szkolnego. Stąd czas na wykonanie wszystkich planowanych zadań zamknął się w miesiącu.

Już 08.09.2021 w Muzeum Miasta Zgierza odbyła się lekcja, podczas której młodzież zapoznała się z materiałami historycznymi (starymi książkami kucharskimi) zawierającymi przepisy z okresu XIX i XX wieku. Uczestnicy mogli też zobaczyć naczynia i przybory kuchenne, których używano 100 lat temu i wcześniej. Prowadząca kustosz Magdalena Grabia - Krawczyk przedstawiła też kilka ciekawostek, takich jak dawna maszyna do robienia lodów, a także wskazała, gdzie szukać informacji i inspiracji, które mogą pomóc w realizacji projektu.  Później pozostało tylko przygotować listy potraw. Blog nazwano "Smaki Zgierza".

Dwa dni później w siedzibie MOK odbyły się warsztaty ze specjalistą żywienia, który skupił się na uświadomieniu, które produkty spożywcze mają dla człowieka największą wartość odżywczą. Rolą uczestników było dokonanie segregacji produktów od najbardziej do najmniej wartościowych - był to rodzaj małego konkursu dla uczestników, którzy jak się okazało nie mieli z zadaniem większych problemów. Choć nie obyło się bez zaskoczeń.

14 września również w siedzibie MOK odbyły się warsztaty fotograficzne. Prowadząca zaprezentowała szerokie możliwości aranżacji zdjęć, które można wykonać telefonem komórkowym. Dostarczyła pomysłów i inspiracji, namawiając do podejmowania samodzielnych prób w realizacji podobnych zadań z dziedziny fotografii.

16.09.2021 – to dzień z dziennikarzem zgierskich mediów internetowych i prasowych, który poprzez swoje zajęcia zwrócił uwagę na najważniejsze aspekty treści blogerskich, szczególnie tych kulinarnych. Ćwiczony był dobór słownictwa niezbędnego do realizacji przedsięwzięcia.

Po wszystkich warsztatach nadszedł czas na przygotowanie potraw, co odbywało się indywidualnie lub w duetach, w domach uczestników, przy udziale ich rodzin. Gotowe wpisy umieszczono na stronie bloga: SMAKI ZGIERZA.

08.10.2021 w siedzibie Miejskiego Ośrodka Kultury podsumowano projekt. Zaproszeni goście, w tym przede wszystkim uczestnicy projektu zapoznali się z efektem końcowym miesięcznej pracy. Dodatkowo mogli skosztować kilku rodzaju słodkości przygotowanych zgodnie z tradycyjnymi przepisami z regionu, które również pojawią się na blogu.

2021-09-03
2021-10-08
Zgierz